X

5 آزمایش مهم برای دیابت

علائم دیابت

یک سری از علائم و اثرات بیماری دیابت به طور ناگهانی ظاهر می شود و غالباً سبب ایجاد تغییراتی در سطح گلوکز می گردد. از آنجا که یک سری دیگر علائم بیماری دیابت و حتی پیش دیابت به تدریج ظاهر می شوند ، ممکن است عوارض جانبی این بیماری هنوز برای ما به خوبی روشن نباشد. با این حال ، انجمن دیابت آمریکا (ADA) برخی از قوانین خاص مرتبط با غربال گری را برای افراد مبتلا شرح داده است: افراد چهل و پنج ساله و بالاتر، تشویق می شوند که غربال گری بیماری قند خون را انجام دهند ، و در صورت طبیعی بودن نتایج حاصل از غربال گری ، فرد همچنان باید به طور منظم و هر سه یکبار غربال گری شود.

هر فردی با شاخص توده ی بدنی بالاتر از بیست و پنج ، تا حدی با صرف نظر از سن و سال ، شناسایی عوامل ریسک دار اضافی مانند فشار خون بالا ، داشتن سبک زندگی کم تحرک و غیرفعال، دارا بودن چربی بیش از حد ، نوزادی که بیش از نه پوند وزن داشته باشد ، دارا بودن زمینه ای واضح که با بیماری دیابت در دوران بارداری مشخص شده ، سطح کلسترول بسیار بالا ، داشتن سابقه ی پزشکی که شامل ابتلای فرد به بیماری های عروق کرونر باشد و مبتلا بودن یکی از بستگان دور یا نزدیک فرد به بیماری دیابت، همه شان از عواملی هستند که می توانند فرد را مشکوک به بیماری دیابت و یا مستعد به ابتلا به این بیماری نشان دهند.

آزمایش HbA1C:

این نوع از آزمایش خون سطح طبیعی گلوکز بدن شما را به مدت چند ماه نشان می دهد. میزان گلوکز متصل به هموگلوبین و پروتئین حامل اکسیژن در گلبول های قرمز را به صورت کمی بیان می کند. هرچه سطح گلوکز خون فرد، بیش تر باشد ، تعداد هموگلوبین بیش تری با قند متصل به خود در خون فرد وجود خواهد داشت. سطح A1C 6.5 ، میزان درصد گلوکز یا نتیجه را در دو آزمایش جداگانه نشان می دهد و مشخص می کند که شما به بیماری دیابت مبتلا هستید یا خیر .

مقدار A1C در حدود 5.7 و 6.4 درصد در خون، نشانه ی ابتلای شما به بیماری پیش دیابت خواهد بود. اما درصد A1C کم تر از 5.7 طبیعی بوده و نشانه ی عدم ابتلای شما به بیماری دیابت و یا پیش دیابت است.

آزمایش قند خون ناشتا:

در این آزمایش که بعد از غذا نخوردن به مدت حداقل دوازده ساعت از شما گرفته می شود، نمونه ی خون شما جمع آوری می گردد. سطح قند خون ناشتا کمتر از میزان صد میلی گرم در دسی لیتر (5.6 میلی مول در لیتر) طبیعی می باشد و به معنای عدم ابتلای شما به بیماری دیابت است.

سطح قند خون ناشتا از میزان صد تا صد و بیست و پنج میلی گرم در دسی لیتر (6/5 تا 9/6 میلی مول در لیتر) به معنای ابتلای شما به بیماری پیش دیابت در نظر گرفته می شود. اگر میزان قند خون ناشتا طی دو آزمایش جداگانه، صد و بیست و شش میلی گرم در دسی لیتر (7 میلی مول در لیتر) یا بالاتر از این مقدار باشد ، به این معنا است که شما به بیماری دیابت مبتلا هستید.

آزمایش شمارش کامل سلول های خون (CBC) :

این آزمایش، یک نوعی از آزمایش خون است که برای ارزیابی سلامت کلی فرد و کشف طیف وسیعی از اختلالات از کم خونی گرفته تا سرطان خون مورد استفاده قرار می گیرد. آزمایش شمارش کامل سلول های خون ، چندین مولفه و ویژگی خون فرد را اندازه گیری می کند ، که به طور معمول شامل میزان اکسیژن حامل گلبول های قرمز ، گلبول های سفید خون ، هموگلوبین ، پروتئین موجود در گلبول های قرمز خون که اکسیژن را حمل می کند ، هماتوکریت( نسبت درصد گلبول های قرمز به حجم کل خون بدن ) و نسبت پلاسما در خون و پلاکت خون فرد ، که به لخته شدن خون کمک می کند، می باشد.

هرگونه افزایش یا کاهش غیرطبیعی در تعداد این سلول های ذکر شده ، همانطور که در آزمایش شمارش کامل سلول های خون نشان داده شده است ، ممکن است نشانگر این حقیقت باشد که به احتمال خیلی زیاد، فرد در یک بیماری پزشکی، دارای زمینه ای مستعد باشد که نیاز به آزمایش های بیش تر و تشخیص دقیق تر پزشکی دارد.

آزمایش اندازه گیری میزان گلوکز پس از غذا (PPBS) :

این آزمایش نیز یک نوع از آزمایش قند خون می باشد که میزان نوع خاصی از قند ، به نام گلوکز را تعیین می کند. در این آزمایش گلوکز موجود در خون به ویژه بعد از صرف غذا اندازه گیری می شود.

به طور معمول ، سطح گلوکز خون پس از خوردن یک وعده ی غذایی به میزان بسیار کمی افزایش می یابد. این افزایش بسیار کم، سبب ترشح انسولین از پانکراس می گردد که به بدن در دفع گلوکز از خون و ذخیره آن برای تأمین انرژی حیاتی بدن کمک شایانی می کند. در افراد مبتلا به بیماری دیابت ممکن است انسولین تولید نشود و واکنش های به خصوصی که سبب افزایش سطح گلوکز خون می شود ، اصلا وجود نداشته باشند. سطح بالای میزان گلوکز خون می تواند به بخش هاییحیاتی از بدن مانند چشم ، کلیه ، اعصاب و رگ ها آسیب هایی جدی وارد کند.

یک آزمایش دو ساعته ی اندازه گیری میزان گلوکز یا همان قند خون پس از غذا را دقیقاً دو ساعت پس از خوردن یک وعده غذایی اندازه گیری می کنند. در این مرحله، گلوکز به طور کلی در افراد سالم به میزان نا محسوسی افزایش می یابد ، اما در هر صورت ممکن است در افراد مبتلا به بیماری دیابت به طور قابل توجهی هرچند کم، افزایش یابد. پس از آن ، این نتیجه به عنوان یک آزمایش برای اینکه آیا یک فرد ممکن است مبتلا به بیماری دیابت باشد یا نباشد ، و یا اینکه آیا فردی که مبتلا به بیماری دیابت هست به طور موثر سطح گلوکز خون خود را کنترل می کند یا خیر، مورد استفاده و کاربرد قرار می گیرد.

آزمایش کلسترول:

بیماری دیابت، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را به شدت در فرد افزایش می دهد ، و انجام این آزمایش خون با هدف غربال گری دقیق تر سطح کلسترول را برای آنها اجتناب ناپذیر می گرداند. بنابراین باید گفت که به احتمال زیاد سطح کلسترول افراد مبتلا به بیماری دیابت بالا می باشد.

طراحی سایت در بندرعباس